Problemen voor modemerk Fa├žonnable

 
photo: Sebastien Botella

Donkere wolken boven de Côte d’Azur

De zon schijnt volop, maar de straatjes van het oude centrum van Nice liggen er wat verlaten bij. Dat is in de zomer wel anders. Dan verdringen toeristen zich voor de etalages vol lekkernijen en luxe artikelen. Veel modemerken hebben er hun eigen flagship store. 
Maar één merk is er straks niet meer te vinden. Want donkere wolken pakken zich samen boven modemerk Façonnable. Het bedrijf -made in Côte d’Azur- kwam in financiële problemen. Het moest veel vestigingen sluiten, waaronder ook het hoofdkantoor in Nice. En dat is jammer, want het merk heeft zijn oorsprong juist in diezelfde straatjes van de typisch Zuidfranse kustplaats.
 

Van kleermakerij tot chique modemerk

In 1950 opende overhemdenmaker (facçonneur de chemises) Jean Goldberg er in de rue de Paradis zijn eerste boutique. Zoon Albert leerde al snel het vak bij vader. In 1961 kwam hij met zijn eigen collectie onder de naam Façonnable Een gouden greep: ’Monsieur Albert’ bleek als pionier in chique sportswear zijn tijd ver vooruit. In korte tijd opende het kwaliteitsmerk eigen winkels in heel Frankrijk en daarna ver daarbuiten. Vanaf 1993 had het luxe modehuis ook een eigen ‘store’ aan New York’s 5th Avenue. 
 

Waar ging het mis?

Het wereldwijde succes bleek helaas van korte duur. In 2000 kocht het Amerikaanse Nordstorm het merk nog voor 270 miljoen dollar. Een jaar later stapte oprichter Albert Goldberg er al uit, waarmee definitief een einde kwam aan het succesvolle familiebedrijf. In 2007 werd het bedrijf doorverkocht aan het Libanese M1 Fashion. Maar de schulden bleven zich opstapelen. Het merk had veel van zijn kracht verloren en was hard aan vernieuwing toe. Ook worstelde het bedrijf met het ontwikkelen van nieuwe distributiekanalen.
 

Redding uit Spanje

Net toen het merk definitief van het toneel leek te verdwijnen kwam er een oplossing - uit onverwachte hoek. Het Spaanse Pepe jeans schoot vanuit Barcelona te hulp en nam Façonnable eind 2016 over. En dat is goed nieuws voor het kwijnende Franse modemerk. Pepe jeans heeft laten zien over de kennis en de ervaring te beschikken om een merk weer nieuw leven in te blazen. Zo redde het een paar jaar geleden het Engelse Hackett van de ondergang. Na de overname verzesvoudigde het merk in korte tijd zijn omzet. In NIce hopen ze nu dat dat met Façonnable ook gaat lukken. Want - zo verzucht een oud-medewerker - ‘Façonnable hoort gewoon bij Nice, net als onze ‘socca’ (een zachte pannenkoek van kikkererwten) en onze voetbalclub OGC Nice.’
 
 
Leon Manet is merkadviseur. Sinds 2016 woont en werkt hij in Zuid Frankrijk.