Dag V&D. Hallo Jumbo en …. Action!

     
Elk jaar sturen de lezers van deze Branding update hun stijgers en dalers in van het afgelopen jaar. Retailketen Action kwam deze keer als sterkste merk uit de bus, op de voet gevolgd door Jumbo. En over de dalers van 2015 waren de inzenders het al helemáál snel eens.

Stijgers
De opmars van Action lijkt niet te stuiten. De non-food-discounter met een wisselend assortiment van koopjes doet het goed. Natuurlijk hielp de crisis van de afgelopen jaren een handje mee, maar het succes zit volgens merkonderzoekers vooral in het bieden van relevant onderscheid. “Waar andere ketens als Blokker het maar niet lukt om relevant te vernieuwen, wist Action in korte tijd echt een begrip te worden”, aldus het ‘Retail Merkenonderzoek’ van Hendrik Beerda Consultancy, dat topscores voor Action rapporteert op de merkpersoonlijkheidsfactor ‘uniek’. Daarnaast was Action volgens dit onderzoek een van de merken met de hoogste groeiverwachting.

Goede tweede is supermarktketen Jumbo. Deze uitdager van Albert Heijn laat volgens de inzenders zelfs het succesvolle Lidl als retailmerk achter zich. Maar of dat dit jaar zo blijft is de vraag, want uit onderzoek blijkt dat de aanhang van Lidl blijft groeien, vooral onder 55 plussers. Tegelijkertijd gaat Jumbo het hoofdkantoor reorganiseren en meer investeren in klant, winkels en online. Dat komt zeker ook het Jumbomerk ten goede. “Van verschillende merken hebben we één merk gemaakt”, legt bestuursvoorzitter Frits van Eerd uit in De Financiële Telegraaf. “En we willen één hoofdkantoor en één directieteam”.

Dalers
Over de dalers van het jaar 2015 kunnen we kort zijn. Het merk V&D heeft na een mislukte herpositionering definitief afgedaan. Hoe triest het faillissement van het grootwinkelbedrijf ook is voor de medewerkers, de klanten liggen er niet echt wakker van. Die kwamen al steeds minder in de winkels. Deze Twitteraar vat het mooi samen:  “#VenD is net een tante bij wie je nooit langsgaat, maar je bent wel blij dat ze er is.”

De tweede daler van 2015 is Volkswagen. De verkopen van het concern mogen dan weer terug zijn op het oude niveau, de schade aan het merk is onmiskenbaar. Want sjoemelen bij het meten van uitlaatgassen is ongepast, zeker als ‘betrouwbaar’ één van je belangrijkste merkwaarden is.

Tot slot van deze top-3 ‘losers’, zoals één van de inzenders zijn bijdrage noemde: de in opspraak geraakte FIFA. Corrupte sportbestuurders werden dit jaar ontmaskerd en het FIFA-imago brokkelde verder af. En dan te bedenken dat de FIFA -althans in theorie- tot de ‘netste’ mondiale sportorganisaties behoort. Tot die verrassende conclusie kwam de Belgische onderzoeker Arnout Geeraert. Geeraert publiceerde in oktober het rapport ‘Sports Governance Observer 2015’ over de bestuurscrises bij internationale sportorganisaties. Daarin werden 35 federaties beoordeeld aan de hand van hun beleid op het gebied van transparantie, democratie, solidariteit en checks and balances. Langs die meetlat gelegd bleek de FIFA op één federatie na het beste te scoren, of wellicht is ‘minst slecht’ een betere uitdrukking.

Stijgers 2015 Dalers 2015
1. Action 1. V&D
2. Jumbo 2. Volkswagen
3. Lidl 3. FIFA

 

And the winner is…

Dit waren de merkentoppers en -losers van het afgelopen jaar. Dank aan iedereen die zijn favorieten heeft ingestuurd. De winnaar van de gratis Brand Check is Jasper Willems van Sales Source. Gefeliciteerd!

Ik wens iedereen een mooi (merken) jaar toe. Volgende maand is er weer een nieuwe Branding update. Tot dan!