Branding voor startups

Als startup heb je wel wat anders aan je hoofd dan branding. Een merk bouwen kost immers tijd (heb je niet) en geld (heb je ook niet). Maar klopt dat wel? En zijn er startups die wèl vanaf dag 1 bezig zijn om een sterk merk te worden?

‘Niet alleen voor klanten maar ook voor onze partners en investeerders’

LiateR is een startup die de retailwereld op zijn kop zet door de virtuele en de reële wereld te combineren tot een unieke shoppingervaring. Voor oprichter Antonis Argyros is branding een essentieel onderdeel van zijn strategie. "Creating new shopping experiences that engage consumers and help retailers increase their conversion is at the core of liateR”, vertelt hij mij. “For every company and especially for startups branding is one of the most crucial tools in order to create the experience we want to be remembered for by our users, partners and investors."

‘Branding? Daar zijn wij toch veel te klein voor?’

Zeker, er zijn ook startups die klein beginnen en pas gaandeweg ontdekken dat een duidelijke definitie van hun merk hen wel degelijk verder helpt. Bijvoorbeeld bij het maken van strategische keuzes voor de toekomst. Welke merkwaarden zijn voor onze klanten echt essentieel? En hoe blijf je die leveren, ook als je op grotere schaal gaat produceren? En welke uitbreidingen van je assortiment passen bij je merk? Dat zijn vragen die met een goede merkdefinitie beter te beantwoorden zijn.

‘Straks moet het gewoon doorgaan, ook zonder mij’

Sommige startende ondernemers noemen nóg een reden waarom branding voor hen van belang is. Hoe gaat het als jij er zelf even niet bent? Want ook zonder jou moeten klanten het unieke van jouw product of dienst ervaren. “In het begin doe je veel zelf” vertelt Annemarieke Godschalx-Bosman van ANW Nederland, dat een uniek concept biedt voor bereikbaarheidsdiensten van artsen in de verpleeghuissector (ANW staat voor Avond-, Nacht en Weekenddiensten). “Maar op termijn wil ik dat het net zo goed draait als ik er zelf niet bij ben”. Ook daarvoor is branding een belangrijk hulpmiddel, want het helpt je de essentie van jouw bedrijfsvoering te ‘vangen‘ en op anderen over te brengen.

Als startup kun je dus niet vroeg genoeg met branding beginnen. Want een sterk merk helpt je niet alleen aan nieuwe klanten, maar ook aan goed personeel, partners en investeerders. En als je groeit wordt een merk nóg belangrijker. Het laat zien waar jij voor staat, ook als je er zelf niet bij bent.